Turecká kuchyňa je nesmierne rozmanitá a spája v sebe vplyvy arabské, kaukazské, stredomorské a vplyvy Strednej Ázie. Najviac sa používa hovädzie a jahňacie mäso, bravčové mäso len výnimočne. Typickými ingredienciami sú cibuľa, šošovica, baklažán, fazuľa paradajky cesnak a uhorky. Pri príprave jedál sa používa rozmanité množstvo korenín. Ako prílohy sa často podávajú ryža či chlieb. Pokrmy sú varené na rastlinnom oleji, niekedy na masle.
Reštaurácie
Množstvo reštaurácií sa špecializuje len na určitý druh jedál. Tradičné turecké reštaurácie pripravujú denne čerstvé jedlá, ktoré sú uložené v nádobách ponorených v horúcom vodnom kúpeli. Tieto sú vystavené pri vchode do reštaurácie, aby si návštevníci mohli pokrm vybrať aj podľa vzhľadu a vône.
Kebapçis sú reštaurácie špecializujúce sa na prípravu rôznych druhov kebabu. Kebab je pokrm z grilovaného alebo na ražni pečeného mäsa. Obyčajne je základom jahňacie alebo hovädzie mäso, ale používa sa aj kuracie mäso alebo ryby. Špecialitou rybích reštaurácií je meze – výber niekoľkých menších jedál rôznych chutí. Dönerci reštaurácie či stánky nájdeme po celej krajine, ako rýchle občerstvenie podávajú známy döner kebap – grilované mäso so zeleninou vložené do žemle alebo pita chlebu. V Köfeci reštaurácii dostanete obľúbené mäsové guľky köfte v nespočetných variantoch.
Ak chcete ochutnať pravé turecké jedlo, skúste ísť tam kde chodia miestni obyvatelia. Reštaurácie na turistických miestach sú zvyčajne preplnené a jedlo navyše býva nižšej kvality ako to kam chodia miestni. Kvôli miestnej kultúre sa v takýchto reštauráciách nepodávajú alkoholické nápoje, ale s najväčšou pravdepodobnosťou dostanete chutnejšie jedlo. Ak máte možnosť, skúste sa na takéto miesta spýtať domácich, určite vám ochotne poradia s výberom.
Dezerty
Niektoré turecké dezerty sú postavené na arabskom základe, sú veľmi sladké s množstvom orechov. Medzi najtypickejšie patrí baklava – tenké vrstvené cesto plnené jemne mletými orechmi namočené v zmesi medu a korenia a Turkish Delight – želé rôznych príchutí často posypané kryštálovým cukrom. Existuje aj mnoho ďalších druhov dezertov pripravené prevažne s použitím mlieka ako kazandibi , keşkül , muhallebi , sütlaç , tavuk GOGS , güllaç a podobne.
Raňajky
Turecká raňajky sú typicky čaj, chlieb, olivy, balkánsky syr, paradajky, uhorky a občas v sladkej verzii sa hojne používa med a džem. Ak budete mať možnosť, skúste Menemen – tureckú variáciu na omeletu s koreninami, cibuľou, cesnakom a vajcami. Tradične sa podáva v hlinenej miske s chrumkavým chlebom. Chlieb je v tureckej gastronómii hojne využívaný, ochutnajte však aj simit. Je podobné ako bageta, ale trochu tenšie a chrumkavejšie, posypané praženými sezamovými semiačkami. Dostanete ho aj u pouličných predavačov v ktoromkoľvek meste. Skúste ho s balkánskym syrom (beyaz peynir) alebo tvarohom (krem peynir alebo Karper).
Nápoje
Populárnym nápojom z vody a jogurtu je Ayran, podávaný v rôznych verziách. Ak ste milovníkom kávy, určite ochutnajte pravú Tureckú kávu (kahve) a sami zistíte, že svojou chuťou nemá nič spoločné s kávou ktorú takto nazývame u nás. Sade kahve sa podáva čierna , zatiaľ čo ako şekerli , Orta şekerli a Čok şekerli s trochou, alebo väčším množstvom cukru. Všade samozrejme dostanete aj európske verzie kapučína či pressa..
Podstatnou časťou tureckej kultúry je čaj (Cay) a turci ho pijú neustále. Pripravte sa však na to, že pripravujú čaj omnoho silnejší ako sme zvyknutí v našich končinách. A určite nezabudnite ochutnať aj špeciálny jablkový čaj (elma cayi) alebo šalviový čaj (adacayi).
Boza je tradičný studený, silný nápoj, ktorý pochádza zo strednej Ázie, ale bežne sa pije aj v niektorých balkánskych krajinách. Je to kvasený bulgur (druh pšenice) s prídavkom cukru a vody. Vefa Bozacisi je najznámejší a tradičný výrobca Bozy v Istanbule. Nápoj Boza možno nájsť aj na pultoch v mnohých supermarketoch balený v 1-litrových PET fľašiach. Avšak tieto fľaškové nápoje postrádajú kyslosť a konzistenciu tradičnej bozy, sú sladšie a redšie.
Sahlep je ďalší tradičný horúci nápoj vyrobený z mlieka, koreňa orchidey a cukru, typicky zdobené škoricou. Pije sa najmä v zime a nájdete ho tak v kaviarňach ako aj v cukrárňach. Môžete ho tiež nájsť v supermarketoch v instantnej forme s názvom Hazir Sahlep.
Minerálna voda bez bubliniek sa v Turecku označuje ako „soda“, zatiaľ čo klasická minerálka s bublinkami je „gazoz“
Napriek tomu že väčšina obyvateľov Turecka je moslimského vyznania, alkoholické nápoje sú tu legálne a široko dostupné. V máji 2013 vláda obmedzila predaj alkoholických nápojov v nočných hodinách (22:00-6:00), toto sa však netýka reštaurácií a barov. Alkoholické nápoje je možné v Turecku požívať rovnako ako u nás od veku 18 rokov.
Typickým tureckým alkoholickým nápojom je raki, dva krát destilovaný z kvasených hroznových šupiek s prídavkom anízu. Je veľmi silný a zvyčajne sa podáva riedený so studenou vodou. Môžete si ho zakúpiť aj v supermarketoch, najznámejšími lokálnymi výrobcami raki sú Mey a Efe Raki.
Vynikajúce sú aj pre nás neznáme turecké vína z lokálnych odrôd hrozna ako Kalecik Karasi z Ankary , Karasakız z Bozcaada , Öküzgözü z Elmali či Boğazkere z Diyarbakiru. Najznámejšími vinármi sú Kavaklidere, Doluca, Sevilen, a Kayra s mnohými ďalšími lokálnymi vinicami najmä v západnej časti krajiny.
Najrozšírenejšie pivá sú z dvoch hlavných tureckých pivovarov, Efes a Tekel Biras. Okrem toho sa tu lokálne varia aj známe značky ako Tuborg , Miller , Heineken , Carlsberg a iné.